Bestaat er zoiets als een recht op een domeinnaam?

Het antwoord kan kort zijn: “neen”.

Een domeinnaam is een unieke naam voor een website. De eerste die de naam reserveert heeft de feitelijke macht over de naam en kan bepalen naar welke website de naam verwijst.

Als de heer Philips, bakker te Lutjesbroek (fictief, natuurlijk), de eerste was die de naam www.philips.nl had gereserveerd, dan had hij de naam naar zijn website mogen laten doorverwijzen. De grote Philips zou dan ongetwijfeld veel voor over hebben gehad om hem te overtuigen de naam aan haar over te zetten!

Wat wel kan is dat het gebruik van een domeinnaam inbreuk kan maken op een ouder merkrecht of handelsnaamrecht. Zo kan het zijn dat er niets mis was geweest als dezelfde heer Philips de eerste was die de naam Philips.nl had vastgelegd en de naam naar een site over zijn bakkerij had laten doorverwijzen. Maar als hij later de naam zou laten wijzen naar een site over elektrische huishoudartikelen, dan zou dat gebruik inbreuk kunnen maken op merkrechten van Philips N.V. Het is niet zo dat Philips N.V. dan recht zou hebben op de domeinnaam, maar zij kan een dergelijk gebruik van de naam wel verbieden.

Conflicten over domeinnamen zijn aan de orde van de dag. Als u met zo’n conflict wordt geconfronteerd laat u dan goed voorlichten!