Bedrijfsgeheimen

Bescherming van Bedrijfsgeheimen


In 2018 hadden wij net geen honderd jaar genoten van een juridische behandeling van vertrouwelijke informatie in Nederland die bijzonder bruikbaar en effectief was. Het was namelijk gewoon "onrechtmatig" om vertrouwelijke informatie van iemand anders te stelen of om die openbaar te maken.


De Hoge Raad bepaalde in 1919 dat iets onrechtmatig is, als het "indruist tegen datgene wat in het maatschappelijke verkeer betaamt". Ofwel, in simpeler taal: de rechter moet bepalen of hij of zij vindt dat iets door de beugel kan op basis van alledaagse normen. Deugt het om iets door te vertellen, wat in vertrouwen aan jou is verteld? Natuurlijk niet. Deugt het om vertrouwelijke informatie te stelen? Uiteraard ook niet.


Het is grappig om te beseffen, dat die uitspraak van de Hoge Raad specifiek ging over het doorspelen van bedrijfsgeheimen - ook al in 1919!


Misbruik van vertrouwlijke informatie, inclusief "bedrijfsgeheimen" was dus meestal gewoon onrechtmatig. Een vonnis krijgen met een verbod, eventueel ook met dwangsommen en schadevergoeding, was meestal "een eitje".


In 2018 werd in Nederland de Wet bescherming bedrijfsgeheimen ingevoerd. Dit was verplicht op grond van een EU verordening. De nieuwe wet heeft de wereld van bedrijfsgeheimen behoorlijk op zijn kop gezet. Er zijn nieuwe definities, nieuwe voorwaarden, nieuwe regels, en veel ondoordachte en onduidelijke regelingen. Het gaat te ver om die hier uit te leggen, maar neemt u maar van ons aan dat de nieuwe wet betekent - als u de belangen van uw bedrijf lief heeft - dat u de volgende acties moet nemen:


  • Alle arbeidsovereenkomsten moeten worden aangepast;
  • Uw Algemene Voorwaarden moeten worden aangepast. U moet ook bijzonder attent zijn op de regels voor het van toepassing verklaren van die voorwaarden. 
  • Alle lopende inkoop- en verkoopovereenkomsten waarin vertrouwelijke informatie een rol speelt moeten worden aangepast.
  • Er moeten nieuwe teksten komen voor nieuwe overeenkomsten waarin vertrouwelijke informatie een rol speelt.
  • U moet diverse organisatorische maatregelen nemen om uw informatie te beschermen. Dat is niet alleen een kluis aanschaffen of een Firewall installeren. Het is ook het regelmatig voorlichten van werknemers over de ins en outs van de bescherming van bedrijfsgeheimen. En nog veel meer.


De nieuwe definitie van een "bedrijfsgeheim" is dat het gaat om:


1) informatie die geheim is.

2) informatie die enige commerciële waarde heeft;

3) informatie waarvoor redelijke maatregelen zijn genomen om die geheim te houden.


De Memorie van Toelichting van de wet bepaalt dat er geen ondergrens is voor de commerciële waarde. De MvT zegt zelfs, dat ook als informatie geen commerciële waarde heeft, maar alleen potentiële commerciële waarde, dan is dat genoeg. Dit betekent dat iedere ondernemer veel bedrijfsgeheim heeft. Denk alleen aan klantenlijsten, salarissen, verkoopplannen of -strategiëen, enz.


Als die ondernemer de bovengenoemde actiepunten niet opvolgt, dan is er een grote kans dat hij of zij zich niet kan beroepen op de bescherming van de Wbb. Ook niet als iemand iets met zijn informatie doet wat maatschappelijk gezien "niet deugt".  Zoals: ontslag nemen en alle informatie aan de concurrent geven.


Het heeft ondernemend Nederland meer dan vijf jaar gekost om de gevolgen van de nieuwe wet te beseffen. Niemand wilde er aan geloven, vooral vanwege de enorme hoeveelheid werk dat nodig was om alles veilig te stellen. Ondertussen heeft o.a. overleg tussen de grootste bedrijven in Nederland, het Ministerie van Economische zaken en de Universiteiten in Nederland duidelijk gemaakt, dat wij er wel aan moeten geloven. Het is echt tijd om maatregelen te nemen.


Wij hebben aan de voorfront van deze ontwikkelingen gestaan en kunnen u goed begeleiden bij het op orde brengen van uw zaken. Dit is voor "gewone" bedrijven al noodzakelijk, laat staan bedrijven die veel vertrouwelijke en geheime informatie hebben.


Wederom: wij helpen u hier graag mee.






Share by: